Ημίκλειστη θεραπεία - Μαρσιποποίηση

Previous Next

Ημίκλειστη θεραπεία κύστης κόκκυγα - Μαρσιποποίηση


Ο σκοπός της ημίκλειστης μεθόδου και της μαρσιποποίησης είναι η μείωση του όγκου του τραύματος και η παρεμπόδιση πρόωρης επιθηλιοποιήσεώς του. Είναι μια τεχνική που σήμερα χρησιμοποιείται σπάνια, αλλά τις βασικές αρχές της καλό θα είναι να τις γνωρίζουμε διότι μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή της σε ιδιαίτερα επιπλεγμένες καταστάσεις.

Η μαρσιποποίηση χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα πρώτη φορά το 1937. Βασικά είναι μια ενδιάμεση μέθοδος της κλειστής και της ανοιχτής μεθόδου.

Ο βασικός στόχος της εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου ήταν να περιοριστεί η υποτροπή της νόσου μετά απο κλειστή μέθοδο αντιμετώπισης και να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό η επώδυνη για την εποχή διαδικασία της καθημερινής περιποίησης του ανοιχτού τραύματος μετά απο ανοιχτή μέθοδο.

Η μαρσιποποίηση του τραύματος αφορά τη καθήλωση των χειλέων του τραύματος στον πυθμένα της κοιλότητος που έχει δημιουργηθεί μετά την χειρουργική εκτομή της κύστης και των συριγγίων, και τον επιμελή καθαρισμο της κοιλότητας απο τρίχες με συνοδό απόξεση της περιοχής για την δημιουργία υγιούς κοκκιωματώδους ιστού.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου δεν έχει διαφανεί να έχουν μεγάλες διαφορές απο την κλειστή και την τελείως ανοιχτή μέθοδο.

Καθημερινές αλλαγές χρειάζονται όπως και στην τελείως ανοιχτή μέθοδο, αλλά λιγότερες σε συχνότητα μιας και το τραύμα δεν παράγει μεγάλη ποσότητα αντιδραστικού υγρού.

Η διαδικασία της επούλωσης διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες και το ποσοστό υποτροπής ανέρχεται σε 4-18%, με το ανώτερο ποσοστό να αφορά σε αρκετά επιπλεγμένες καταστάσεις και συνοδά προβλήματα.

Αρκετοί θεωρούν οτι αποτελεί την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα, αλλά με την εισαγωγή των νέων καινοτόμων τεχνικών η μέθοδος χρησιμοποιείται όλο και σπανιότερα.Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr
Το περιεχόμενο προορίζεται για απλή ενημέρωση. Δεν υποκαθιστά Ιατρική Συμβουλή. Για υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ : ΔΑΒΑΚΗ 50 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ | ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: ΑΡΕΩΣ 36 - Π.ΦΑΛΗΡΟ