Χρήσιμες οδηγίες για την διαδικασία μιας χειρουργικής επέμβασης και τους κινδύνους που υπάρχουν
Γενικά για τις επεμβάσεις
Μιά χειρουργική επέμβαση προτείνεται από τους θεράποντες Ιατρούς είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός και λιγότερο παρεμβατικός τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης μιάς πάθησης, είτε γιατί με την χειρουργική επέμβαση προσδοκώνται καλύτερα, μονιμότερα ή και γρηγορότερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η πορεία κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μετά από αυτήν (μετεγχειρητική πορεία) των περισσοτέρων ασθενών είναι ομαλή. Μερικές φορές, όμως, τόσο κατά την επέμβαση όσο και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο εμφανίζονται επιπλοκές είτε ειδικές που έχουν άμεση σχέση με την πάθηση και το είδος της επέμβασης που εφαρμόσθηκε, είτε γενικές που μπορεί να εμφανισθούν μετά από κάθε τύπου επέμβαση.
Η εμφάνιση κάποιας επιπλοκής (νοσηρότητα) αποτελεί έναν άλλοτε άλλης βαρύτητας κίνδυνο για τον χειρουργημένο ασθενή, και μπορεί να εμφανισθεί ανεξάρτητα από την άψογη και με όλους τους κανόνες της ιατρικής – χειρουργικής τέχνης και επιστήμης διενέργεια των ιατρικών πράξεων από τους εμπλεκόμενους Ιατρούς.
Οι επιπλοκές μπορεί να είναι από απλές και σχετικά εύκολης αντιμετώπισης, μέχρι πολύ σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες (θνητότητα)
Ο θεράπων ιατρός κατά την παρακολούθηση σας και τη λήψη του ιατρικού σας ιστορικού, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε ιατρική πράξη, εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται αμιγώς με την χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν και γενικότεροι κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Φροντίστε να ενημερώσετε πλήρως τον ιατρό σας για το ιστορικό σας και μην ξεχνάτε ότι μια λεπτομέρεια για εσάς, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία για τον ιατρό σας.
Γενικές Επιπλοκές - Γενικοί Κίνδυνοι:
• Λοιμώξεις που μπορεί να απαιτήσουν αντιβιοτική θεραπεία και να παρατείνουν την νοσηλεία ή να αυξήσουν κατά πολύ τα γενικώς παραδεκτά και συνηθισμένα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας που αφορούν στην επέμβαση.
• Αιμορραγία διεγχειρητικά ή άμεσα μετεγχειρητικά που μπορεί να καταστήσει επιτακτική την τροποποίηση της επέμβασης η την επανεπέμβαση του ασθενή. Πιο συχνά παρατηρούνται αιμορραγίες σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικούς παράγοντες όπως η Βαρφαρίνη (Sintrom), το Ακετυλόσαλυκιλικό οξύ (Salospir, Ασπιρίνη), η Κλοπιδρογέλη (Plavix, Iscover), ή φάρμακα όπως η Διπυριδαμόλη (Persantin, Asasantin) κ.α, αλλά και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε σοβαρές επεμβάσεις.
• Σύμπτυξη περιοχών πνεύμονα (ατελεκτασία) με αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού που απαιτεί τη χορήγηση αντιβιοτικών, την εφαρμογή φυσιοθεραπειών κλπ. Η εμφάνιση ατελεκτασίας αυξάνει τα ποσοστά μετεγχειρητικής νοσηρότητας και θνητότητας.
• Θρόμβωση αρτηριακή ή φλεβική με συμπτώματα πόνου ή οιδήματος άνω ή κάτω άκρου. Η απόσπαση θρόμβου από το φλεβικό δίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη αρτηριών του πνεύμονα (πνευμονική εμβολή) που συνδυάζεται με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό θανάτων και παράτασης χρόνου νοσηλείας.
• Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, οξύ πνευμονικό οίδημα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο, την παρατεταμένη νοσηλεία στο νοσοκομείο και την αναπηρία μόνιμη ή προσωρινή.
• Μετάγγιση αίματος και παραγώγων του, με τις συνοδές επιπλοκές όπως αλλεργία ή κάρδιο-αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο ή στην παράταση νοσηλείας και τη χορήγηση κορτικοστεροειδών και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.
• Επιπλοκές από την χορήγηση αναισθησίας και αναλγησίας (γενικής, περιοχικής, ραχιαίας, επισκληριδίου, τοπικής) που θα αναλυθούν διεξοδικά ξεχωριστά από την Αναισθησιολογική ομάδα.
• Πολλοί παράγοντες αυξάνουν σημαντικά την συχνότητα εμφάνισης Μετεγχειρητικών Επιπλοκών που σχετίζονται ή όχι με την επέμβαση.
Παράγοντες που δρουν αθροιστικά στην επιβάρυνση μιας χειρουργικής επέμβασης:
Ηλικία
Παχυσαρκία
Κάπνισμα
Χρήση ουσιών και φαρμάκων
Κατάχρηση Αλκοόλ
Ο τύπος της αναισθησίας
Διάφορες Παθήσεις όπως:
Κακοήθεια
Σακχαρώδης Διαβήτης
Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Νεφρική ανεπάρκεια
Αγγειοπάθεια
Καρδιοπάθειες (π.χ. Αρτηριακή Υπέρταση)
Ανεπάρκεια του Ανοσοποιητικού Συστήματος - Αυτοάνοσα Νοσήματα
Ηπατοπάθεια και Ίκτερος κ.α.
Μετά από αναλυτική συζήτηση με τον χειρουργό σας, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το έντυπο Συναίνεσης για Χειρουργική Επέμβαση. Η μη υπογραφή του οδηγεί σε υποχρεωτική αναβολή – ακύρωση της χειρουργικής επέμβασης.
Ο κος Μιχαήλ, πριν την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, θα σας ενημερώσει διεξοδικά προφορικώς αλλά και εγγράφως για του ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος.
- Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr